Laatste nieuws

Gewijzigd klachtenbeleid

Jeugdbescherming west heeft met ingang van 1 januari 2018 een gewijzigd klach...

Convenant kwetsbare zwangeren en jonge ouders in Drechtsteden

Kwetsbare groepen vroeg in beeld krijgen en snel de juiste hulp bieden. ...

Waarom Jeugdbescherming west niet meedoet aan de aanbesteding in de jeugdteams Den Haag

Voor het eerst hebben we besloten ons uit een aanbestedingsprocedure terug te...

Video's

Farzana over de begeleiding van de jeugdbescherming

Dit is Farzana. Ze liep stage bij Jeugdbescherming west. Dat is best bijzonder want tot twee jaar geleden was zij cliënt bij ons. Het gaat heel goed met haar. Ze haalt goede cijfers en studeert momenteel SPH. Ze vertelt wat haar jeugdbeschermer voor haar heeft betekend

Cli├źntenraad

Veel gestelde vragen

  Donker gezin familienetwerkberaad

  Familie Netwerk Beraad

  Binnen ieder gezin zijn er wel eens problemen. Soms worden die problemen te groot om ze zelf op te lossen en dan is het nodig om hulp te vragen. Een Familie Netwerk Beraad kan dan uitkomst bieden.

  Een plan voor de toekomst
  Het Familie Netwerk Beraad kan ingezet worden om oplossingen te vinden voor praktische problemen. Een Familie Netwerk Beraad is een bijeenkomst van alle belangrijke personen in het leven van een kind: ouders (verzorgers), broers, zussen, opa en oma's, een oom of tante. Maar ook vrienden, de buurman, iemand van de sportvereniging of van de kerk. Samen met deze mensen gaan we op zoek naar oplossingen. Wij geloven dat de mensen die belangrijk zijn in het leven van een kind, ook het beste weten wat werkt. We gaan uit van de eigen kracht van mensen. Mensen niet de regie uit handen nemen, maar juist weer de eigen regie vergroten en versterken. Wij werken hierbij samen met de jeugdteams in de gemeenten.

  Als een gezin een moeilijke tijd doormaakt kan het de steun van anderen goed gebruiken. Familie en vrienden kunnen in een moeilijke tijd veel voor elkaar betekenen. Het is voor mensen heel moeilijk om aan te geven "ik heb jullie even heel hard nodig en niet voor een keertje om een wasmachine te repareren, maar gewoon echt"┬Ł. De meeste gezinnen die worden aangemeld denken niet over een netwerk te beschikken. Ze willen anderen niet belasten. De ervaring leert dat er juist heel veel mensen zijn die dolgraag dingen voor een ander doen. Het voelt namelijk gewoon goed als je iemand blij kan maken. Waarom een probleem laten oplossen door inzet van hulpverlening als er mogelijkheden zijn om dit zonder te doen?

  Wat staat er in het plan?
  Inzet van een Familie Netwerk Beraad leidt vaak tot minder langdurige en minder ingrijpende hulpverlening. De problemen waar een oplossing voor wordt gezocht, zijn veelal praktische problemen. U kunt hierbij denken aan opvang of het brengen en halen van de kinderen. Maar zelfs met hele kleine dingen kan een kind al zo geholpen zijn. Als een kind steeds te laat op school komt, kan het al helpen als er iemand is die vroeg in de ochtend even belt om te controleren of het gezin al wakker is. Of iemand die wat extra boodschappen meeneemt als hij toch al voor zichzelf boodschappen ging doen. Dit soort praktische oplossingen zijn vaak zo helpend.

  Het Familie Netwerk Beraad verloopt in meerdere stappen. U leest hierover in de folder.

  ontwikkeld door 52grdn nrdrbrdt