telSpoed & crisis

Een slachtoffer van mensenhandel heeft rust en hulp nodig, geen bureaucratie

#opinie

 

18 oktober is de Europese dag tegen mensenhandel. Ik vind het goed dat er aandacht voor is want het komt helaas heel vaak voor en de gevolgen voor betrokkenen zijn enorm. Wij hebben bij het Crisis Interventie Team (CIT) ook regelmatig met slachtoffers te maken.

Zoals laatst, een vrouw uit Guinee met haar twee kinderen. Een klassiek verhaal. Zij was met hulp van een mensensmokkelaar naar Nederland gekomen met haar twee kinderen in de hoop hier een beter bestaan op te bouwen. In plaats van een leuke baan, werd ze vastgehouden in een huis in Amsterdam en gewongen zichzelf te prostitueren. Als zij ‘s avonds weg ging, moest ze haar kinderen achterlaten bij de man die haar vasthield. Ze had er geen goed gevoel over en haar vrees bleek terecht. Als zij weg was, werd haar oudste zoon van 8 jaar gedwongen seks te hebben met diverse mannen. Afschuwelijk! Uiteindelijk wist zij met haar kinderen te ontsnappen naar Den Haag en vond onderdak bij een man uit haar geboorteland die ze niet goed kent. Zij komt in aanraking met Shop, een Haagse organisatie die slachtoffers van mensenhandel en sekswerkers helpt om hun leven weer op de rit te krijgen. Omdat er zorgen waren over de situatie en er kinderen betrokken waren, schakelden zij ons in.

Wij namen polshoogte en hadden zorgen over de veiligheid van de kinderen. Het ging helemaal niet goed met de jongen: hij durfde niet te gaan slapen en sliep met een mes onder zijn kussen. Moeder had zelf ook vreselijke dingen meegemaakt maar kwam niet aan haar eigen verwerking toe omdat ze voor haar zoon moest zorgen.

Het gezin moest zo snel mogelijk een veilige plek hebben om tot rust te komen. Dat is lastig als je geen verblijfsvergunning hebt, dan loop je tegen veel muren op. Instellingen zijn terughoudend in het opnemen van mensen zonder verblijfsstatus. Er zijn wel vergoedingen uit landelijke gelden maar dan moet je wel de weg weten. Aan ons de taak ervoor te zorgen dat de betrokken kinderen geen last hebben van bureaucratische beperkingen en dat zij zo spoedig mogelijk de hulp en bescherming krijgen die ze nodig hebben. Omdat wij regelmatig bij dit soort situaties betrokken zijn en veel samenwerken met andere partijen in de regio, krijgen wij het vaak toch voor elkaar.

Uiteindelijk kon het gezin terecht in de vrouwenopvang. Daarna kon de jongen in behandeling om te proberen met zijn traumatische ervaringen om te leren gaan.

Slachtoffers van mensenhandel kunnen wel een verblijfsvergunning krijgen mits ze kunnen bewijzen dat het is gebeurd of aangifte doen. Dat is voor deze vrouw heel lastig. Zij heeft geen idee waar ze zat. Ze is allang blij dat ze ontsnapt is uit een vreselijke situatie en hield zich geen seconde bezig met het uitzoeken of vastleggen wie de dader was.

Ik zie hoe deze vrouw en haar zoon beschadigd zijn en twijfel geen moment aan haar verhaal. Ik begrijp heus wel dat die regels er zijn omdat er misbruik van wordt gemaakt, maar dit is hartverscheurend!

Nanda, medewerker CIT Den Haag

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Archief

Tags