telSpoed & crisis

Jeugdbeschermers delen hun dilemma’s in campagne #watzoujijdoen?

#nieuws

Als een moeder met haar vijf kinderen op straat beland. Wat doe je dan? De kinderen uit huis plaatsen? Of probeer je het gezin samen op te vangen. In de nieuwe campagne ‘Wat zou jij doen?’ vertellen jeugdbeschermers over de dilemma’s die zij iedere dag tegenkomen.

We willen dat alle kinderen in Nederland veilig opgroeien. Meestal kunnen gezinnen hier zelf voor zorgen, maar soms lukt dat niet. Dan gaan jeugd- en kinderbeschermers aan de slag. Samen met het gezin kijken zij hoe de veiligheid weer in huis gebracht kan worden. Dat is prachtig, maar pittig werk vol dilemma’s. In een publiekscampagne vertellen jeugd- en kinderbeschermers wie ze zijn en welke dilemma’s ze tegenkomen. En stellen ze de vraag: ‘Wat zou jij doen?’.

In Nederland werken 5.200 jeugdbeschermers. Zij willen ervoor zorgen dat de 38.000 kinderen en jongeren die te maken hebben met de jeugdbescherming veilig opgroeien.

Dilemma’s

Hoe breng je de veiligheid weer in huis als er ook forse problemen zijn, zoals schulden, verslavingen of psychische problemen? Hoe zorg je ervoor dat een kind zich dan veilig kan ontwikkelen? In de campagnevideo’s delen jeugd- en kinderbeschermers dilemma’s uit hun dagelijks werk. ‘Kan een moeder zonder huis zorgen voor haar vijf kinderen?’, vraagt jeugdbeschermer Saphira zich af. Jeugdbeschermer Roos zet ons voor het volgende dilemma: ‘Wat doe je als een kind vertelt dat mama poedersuiker eet met haar neus?’ Ook jeugdreclasseerder Tamme staat in dubio: ‘Geef je een jongen die weer een zwaar delict heeft gepleegd een tweede kans?’

Grote impact

Onze jeugdbeschermers begrijpen heel goed dat hun keuzes grote impact kunnen hebben op kinderen en ouders. Als het niet goed gaat thuis maken onze mensen eerst afspraken om een veilige plek te creëren voor het kind. Als dat geregeld is, maken ze samen met het gezin een plan om de situatie thuis op de lange termijn te verbeteren. En te bepalen welke hulp daarbij nodig is. Met dilemma’s tot gevolg. Want elke keuze heeft voor- en nadelen. En het is nooit precies duidelijk hoe een keuze uiteindelijk zal uitpakken.

Daarom bespreken onze jeugdbeschermers hun dilemma’s altijd in een team van collega’s en gedragsdeskundigen. Ze worden daarbij gesteund door tools en instrumenten die de veiligheid meten of de kern van het probleem naar boven halen. Ze nemen de besluiten gezamenlijk en laten die toetsen door de kinderrechter. Zo proberen ze zo goed mogelijk te borgen dat kinderen weer veilig kunnen opgroeien.

Over de campagne

De campagne ‘Wat zou jij doen’ is een gezamenlijk initiatief van de jeugd- en kinderbeschermers van Nederland. Op www.watzoujijdoen.nl kun je de video’s bekijken van onder andere Saphira, Roos en Tamme. Voor de campagne worden verschillende social media kanalen ingezet, zoals Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn, online nieuwssites en vakbladen, magazines en abri’s op NS-stations. Ook zullen verschillende televisieprogramma’s en kranten aandacht besteden aan de campagne.

 

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Maak hieronder uw keuze

Archief

Tags