telSpoed & crisis
jeugdbescherming

Ons Crisis Interventie Team in de praktijk | Crisis Interventie Team

#crisis interventie team

Het Crisis Interventie Team, u heeft er ongetwijfeld van gehoord en dan heeft u vast een beeld wat zij zoal doen. Maar klopt dat beeld ook echt? Een beeld wordt soms nog beter ingekleurd aan de hand van concrete situaties. En die wil ik in deze blog geven. Ik neem u graag mee op één van onze weekenden.

Ons Crisis Interventie Team (CIT) in Haaglanden is iedere dag 24 uur bereikbaar en beschikbaar. Binnen kantoortijd is dat meestal voor cliënten die (nog) niet ergens in zorg zijn, maar buiten kantoortijd is dat uitdrukkelijk ook voor cliënten die al wel elders in zorg zijn. Zoals bijvoorbeeld bij Veilig Thuis, de lokale teams, de GI’s of een zorgaanbieder.

Zomaar een weekend bij het CIT

Hieronder leest u over meldingen die bij ons in één weekend gedaan zijn. Deze meldingen zijn een mix van huiselijk geweld, opvoedingsproblemen en ‘interpersoonlijke’ problemen van jeugdigen. Sommige kwesties worden op maandagochtend aan de eigen hulpverlener of behandelaar teruggemeld en door het CIT direct afgesloten. Bij andere kwesties wordt op maandag verder uitgezocht of, en zo ja, welke vervolghulp er ingeschakeld kan worden. Dit kan zowel in de jeugd- als in volwassenenzorg zijn.

Mogelijke mishandeling

Een middelbare school belt aan het eind van de dag met acute zorg over een mogelijke mishandeling van en depressieve uitingen door een leerling. De CIT-medewerkers gaan er direct op af en spreken jeugdige en ouders. Vervolgens maken zij een inschatting van de veiligheid en geestelijke toestand van de jeugdige en maken veiligheidsafspraken voor het weekend. Ten slotte wordt er een vervolgafspraak met het CIT gemaakt voor de maandag na het weekend.

Oncontroleerbare agressie

De CIT-medewerker die dienst heeft, wordt wakker gebeld door de crisisopvang om te overleggen over een jongere in de opvang die in oncontroleerbare agressie blijft hangen. Samen met de medewerker van de crisisopvang maakt het CIT een plan van aanpak en regelt een time out elders op één van de noodbedden waar het CIT buiten kantoortijd over beschikt.

Huisverbod

De politie is ter plaatse bij een gezin en belt voor het opstarten van de procedure voor een huisverbod. De stiefvader in het gezin, de vriend van de moeder, is onder invloed van alcohol op de vuist gegaan met het oudste kind in het gezin. Een jonger kind in het gezin heeft vervolgens 112 gebeld. De stiefvader heeft bij aanhouding ook met onze collega’s van de politie gevochten en is in verzekering gesteld.

Spoedeisende hulp

Een moeder van drie jonge kinderen is na een ruzie met haar partner opgenomen op de spoedeisende hulp met ernstige stress-gerelateerde klachten. Zo bleek later. Veilig Thuis is geïnformeerd en wij krijgen een telefoontje van onze collega’s van Veilig Thuis. Het is onze CIT-medewerkers gelukt om in het ziekenhuis in gesprek te komen met deze moeder en haar partner. Onze CIT-medewerkers hebben vervolgens veiligheidsafspraken gemaakt over de permanente aanwezigheid van een goede vriendin van deze ouders dit weekend, na ontslag van moeder uit het ziekenhuis.

Dag en nacht paraat

Dit is slechts een greep uit de gebeurtenissen van één simpel weekend. We hopen dat hiermee een kijkje in onze keuken gegeven te hebben. Wat gebeurt er nu zoal in de praktijk bij het Crisis Interventie Team? Onze CIT-medewerkers staan dag en nacht paraat om advies, overleg of directe ondersteuning en crisisinterventie te bieden. Ook kunnen zij  vertellen welke instantie iemand verder kan helpen.

Leon van Sasse van IJsselt
teammanager Crisis Interventie Team Haaglanden
Jeugdbescherming west

Bel ons zowel binnen als buiten kantoortijden op 070-3450506. 

Lees hier meer over ons werk: Crisis Interventie Team.

Werk je in het ziekenhuis, bij de politie, in het onderwijs of bij een huisartsenpraktijk? Of ben je op een andere manier betrokken bij kinderen, jongeren of gezinnen? Heb je te maken met acute zorgen, weet ons te vinden! Samen zorgen we voor de kwetsbare jeugd: zeker nu.

Nog een blog lezen over het CIT? Lees de blog van onze maatschappelijk werker Dirk Blijleven, zie: Te vroeg volwassen… | CIT

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Archief

Tags