telSpoed & crisis
coronavirus

Wij zijn allemaal dé jeugdzorg

#praktijkverhalen

Het zijn onwerkelijke tijden op het moment. Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Zo ook onze collega Nicoline den Ouden. Vandaag deelt zij een extra blog met haar persoonlijke tips voor alle jeugdzorgprofessionals en alle hardwerkende vaders en moeders.

Dag vijf van de maatregelen omtrent het coronavirus. Eerst was ik ziek. Daarna stond ik voor de uitdaging om thuiswerken te combineren met man, kinderen, thuisonderwijs en een spontaan dement geworden kat (echt, geen grap) die dus nu vergeet waar de kattenbak is. Het is op z’n zachtst gezegd ‘een uitdaging’. Maar wij zijn een vitaal en sterk gezin. En op sommige momenten is het naast al het ingewikkelde zoals ik hierboven beschreef soms ook een verrassend fijne ervaring.

Zorgen

Maar in de jeugdzorg hebben wij op dit moment extra zorgen. Zorgen om ‘onze’ gezinnen. Zorgen om die kinderen waarvan hun thuis niet vanzelfsprekend de meest veilige plek op aarde is. Zorgen om die gezinnen waarvan de ouders ontzettend hun best doen om wel die veilige thuishaven te zijn, maar waarbij door problemen, ziektes en heftig gedrag dit niet altijd lukt en waardoor er dus een thuishaven vol stress is. Zorgen om die kinderen die niet thuis kunnen wonen, maar juist nu zo ontzettend graag naar hun ouders willen. En vice versa.

Creatieve ideeën zijn nodig

Met man en macht werken wij met elkaar aan creatieve manieren om deze kinderen en hun ouders toch even te laten ontsnappen aan de stress die dit oplevert. Maar dat vraagt van ons dat we soms ineens al onze eerdere gebruiken en werkwijzen over boord moeten gooien en dat is nog best een hele klus. Hulpverleners zijn doeners. Van die doeners die het liefst de mensen in de ogen aankijken. Online vergaderen of FaceTimen met cliënten? Euhm, ok, even inkomen dus.

Aangezien alle beetjes helpen, hieronder toch ook wat tips waar je misschien je voordeel mee kan doen.

Onderwijs

De zorgen zijn extra groot doordat de kwetsbare kinderen en jongeren op dit moment niet naar school of de opvang kunnen. Mijn tip aan iedereen is: als je je zorgen maakt, neem dan contact op met de school of opvang van het kind. De meeste scholen en opvang locaties staan hier voor open! Echt, zij maken zich net zo goed zorgen om hun kwetsbare kinderen.

Alternatief voor school

Maar…natuurlijk zal dit niet nodig zijn voor ál onze gezinnen. Ik denk ook dat we hierin steeds weer moeten afwegen of het echt, echt, niet anders kan. Tot die tijd is www.thuisnaarschool.nl een goed alternatief. Dit is een website waar je voor €3,- een inlogcode krijgt waarmee kinderen van 09:00 uur tot 12:00 uur onderwijs krijgen op eigen niveau. Ook voor de ouders met kinderen onder ons: een aanrader!

Even een adempauze

Jeugdbescherming west heeft zojuist als proef 50 inlogcodes aangeschaft, die jeugdbeschermers onder hun gezinnen kunnen verdelen. Als het een middel is wat lijkt te werken voor onze gezinnen, kijken we gewoon weer of en hoe we deze codes kunnen aanschaffen. Het enige wat de gezinnen nodig hebben bij www.thuisnaarschool.nl is een laptop, Ipad of telefoon en pen en papier. Het geeft ouders even de adempauze die ze nu zo hard nodig hebben. En ik kan het weten, ik ben één van hen. Na een paar dagen thuisonderwijs en het verpesten van de rekenoefening van mijn zoontje is het nodig. Vanaf nu gaat ie naar zijn vader als er iets voorgezegd moet worden.

Online vergaderen

Zoom.us, Skype en Teams van Office 365 werken echt fijn wat betreft online vergaderen of om bijvoorbeeld een kort gesprek te voeren. Deze programma’s bieden een goede kwaliteit (al raken deze systemen nu natuurlijk ook overbelast), het is niet moeilijk om een account aan te maken, en het beeld hapert niet zo vaak dus je staat er niet de hele tijd zo lelijk op wanneer het beeld stilvalt. Let wel op: deel geen documenten met cliëntgevoelige informatie via deze middelen en laten we ook in deze tijden zoveel mogelijk de AVG in acht te houden. Maar dit zijn mooie middelen om ook te beeldbellen met je cliënten.

Beeldbellen

Daarnaast stelt www.therapieland.nl beeldbellen gratis beschikbaar en ook videoconsultatie via Clickdoc. Videoconsult is nu dus ook mogelijk voor alle zorgverleners. Op deze wijze kan je dus ook via hen een goede online werkomgevingen met je cliënten optuigen.

Ik hoop dat deze tips een klein beetje helpen. Met elkaar kunnen we dit aan. Wij zijn met elkaar de jeugdzorg. Laten we waar het kan ‘onze’ gezinnen ondersteunen en daarin ook uit onze comfort zone stappen. Laten we gezamenlijk om ‘onze’ gezinnen heen gaan staan en met hen een plan maken. Laten we elkaar onderling helpen waar we kunnen.

WIJ zijn dé JEUGDZORG

Zorg goed voor jezelf en elkaar, groetjes!

Nicoline den Ouden, projectmanager Expertiseteam Complexe Zorg, regio midden-Holland

 


Foto: Jeugdbescherming west (de meisjes op de foto hebben geen enkele relatie met dit verhaal)

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Archief

Tags