Laatste nieuws

Gewijzigd klachtenbeleid

Jeugdbescherming west heeft met ingang van 1 januari 2018 een gewijzigd klach...

Convenant kwetsbare zwangeren en jonge ouders in Drechtsteden

Kwetsbare groepen vroeg in beeld krijgen en snel de juiste hulp bieden. ...

Waarom Jeugdbescherming west niet meedoet aan de aanbesteding in de jeugdteams Den Haag

Voor het eerst hebben we besloten ons uit een aanbestedingsprocedure terug te...

Video's

Farzana over de begeleiding van de jeugdbescherming

Dit is Farzana. Ze liep stage bij Jeugdbescherming west. Dat is best bijzonder want tot twee jaar geleden was zij cliënt bij ons. Het gaat heel goed met haar. Ze haalt goede cijfers en studeert momenteel SPH. Ze vertelt wat haar jeugdbeschermer voor haar heeft betekend

Presentaties

Wat kunt u verwachten bij een ondertoezichtstelling?

Cliƫntenraad

Veel gestelde vragen

  Ondertoezichtstelling - Meisje

  Ondertoezichtstelling

  • Wat: maatregel om toezicht te houden op een kind dat zich in een situatie bevindt die bedreigend is voor zijn ontwikkeling. De jeugdbeschermer van Jeugdbescherming west houdt het toezicht. De rechter kan eventueel ook besluiten tot een Machtiging Uithuisplaatsing (MUHP).
  • Wanneer: de kinderrechter spreekt de maatregel uit nadat de Raad voor de Kinderbescherming hierom heeft verzocht.
  • Resultaat: de bedreiging voor de ontwikkeling van het kind wordt afgewend. De ouders, eventueel met steun van hun netwerk, zijn in staat een veilige situatie te handhaven.

  Een ondertoezichtstelling (OTS) is een kinderbeschermingsmaatregel, dus een maatregel met als doel het kind te beschermen. Bij een OTS heeft de kinderrechter bepaald dat iemand toezicht moet houden op een kind, omdat het zich niet goed kan ontwikkelen. Bijvoorbeeld omdat er ernstige problemen zijn bij de opvoeding en verzorging en andere hulp niet voldoende heeft geholpen of zal helpen. Het doel van de OTS is ervoor te zorgen dat de situatie waarin een kind opgroeit, zo snel mogelijk verbetert.

  De jeugdbeschermer
  In uw geval komt uw kind onder toezicht te staan van Jeugdbescherming west. Er wordt een jeugdbeschermer aangewezen. Een jeugdbeschermer is een medewerker van Jeugdbescherming west die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de maatregelen die de kinderrechter heeft bepaald. Hij of zij gaat samen met u kijken welke problemen er zijn en hoe u deze samen het beste kunt aanpakken en oplossen. De hulp van Jeugdbescherming west is niet vrijblijvend, u en uw kind zijn verplicht de betrokkenheid van Jeugdbescherming west te accepteren. 
  De jeugdbeschermer gaat in zijn werk uit van de kansen en mogelijkheden van u, uw kind en de omgeving. Dit noemen we ook wel de eigen kracht van het gezin.

  Wat kunt u verwachten?
  De jeugdbeschermer neemt zo snel mogelijk contact met u op. Dit is in ieder geval nadat de kinderrechter een uitspraak heeft gedaan, maar liever nog daarvoor. In het eerste gesprek maakt u kennis met de jeugdbeschermer en kunt u al uw vragen stellen.

  De jeugdbeschermer en u bespreken verschillende onderwerpen met elkaar om een goed beeld te krijgen van de situatie. Als er genoeg informatie is verzameld en er een goed beeld is van de situatie maakt u samen met de jeugdbeschermer een plan om de situatie te verbeteren. Een ondertoezichtstelling wordt maximaal opgelegd voor één jaar. Het is ook mogelijk dat de OTS voor een kortere periode, bijvoorbeeld een half jaar, wordt opgelegd. Gaat het goed met uw kind en is de verzorging en opvoeding blijvend verbeterd, dan kan de OTS worden beëindigd.

  In de folder onderaan deze pagina leest u meer over de ondertoezichtstelling.

  ontwikkeld door 52grdn nrdrbrdt