Een warme zomer, maar wél met een tekort aan crisisplekken
#opinieWe wonen natuurlijk wel in Nederland en of het nou goed of slecht weer is, het weer blijft regelmatig onderwerp van gesprek. Mét deze warme zomer hebben we tegelijkertijd in de jeugdzorg een terugkerend probleem. Namelijk een tekort aan crisisplekken voor kinderen die in acute nood een plek nodig hebben. In deze blog doet Tanja Mook een dringende oproep om het volgend jaar zomer toch echt anders te doen met elkaar.
Vakantietijd: druk of rustig?
De zomervakantie wordt gekenmerkt door enerzijds wat rust. De scholen zijn vrij, wat betekent dat er minder eisen aan kinderen worden gesteld en waardoor er ook minder zicht is op problemen. Met deze temperaturen wil je natuurlijk vooral in of rond een zwembad hangen. Anderzijds zorgt dat er ook voor de dat jeugdbeschermers en gezinscoaches zich voor de zomer vaak veel zorgen maken en nog hard op zoek gaan naar een plek zodat er voldoende veiligheid is voor het kind of de kinderen. Maar ook het pleeggezin en de gezinshuizen gaan op vakantie. En dat leidt ertoe dat er minder plekken beschikbaar zijn. Of dat kinderen soms maar heel tijdelijk op een plekje kunnen blijven, omdat de vakantie al geboekt staat. Kortom; de collega’s die aan het werk zijn, hebben het heel druk met het vinden van een plekje te vinden als dat echt nodig is.
Elke zomer hetzelfde knelpunt
Natuurlijk gunnen we deze hardwerkende gezinnen die hun leven openstellen voor kinderen hun vakantie. Die hebben zij wel verdiend! Maar wat zegt het over onze sector als we elk jaar in de zomer geconfronteerd worden met dit knelpunt? Als er vanuit allerlei regio’s gebeld wordt op zoek naar een plek en managers met elkaar afspraken moeten maken. Maar het meest schrijnende is nog de kinderen die vanuit een hele heftige situatie naar de andere kant van het land moeten worden gebracht voor twee weken opvang en vervolgens gedurende de zomer soms wel drie verschillende opvangplekken hebben gehad.
Time for change!
Laten we met elkaar voor de volgende zomer toch kijken hoe we dit kunnen voorkomen. Ik heb al vele goede suggesties gehoord, Hierbij een dringende oproep om volgende zomer te kijken of we met deze ideeën de situatie kunnen verbeteren en het vervelende ‘gehop’ kunnen beperken:
– extra ambulant team klaar hebben staan voor crisissen (geen wachttijd, direct intensief om uithuisplaatsing te voorkomen);
– zomerkampen (dit wordt al veel gebruikt, maar nog steeds zijn er kinderen die niet mee kunnen);
– vakantieopvang op zorgboerderijen;
– stagiaires niet in de horeca laten werken, maar onder begeleiding van ervaren medewerkers als vakantiebaantje in de zomerkampen of tijdelijke opvang inzetten;
– een opvang op een gezellig bungalowpark in de regio gedurende de zomervakantie met ervaren medewerkers waar kinderen tijdelijk kunnen verblijven in afwachting van hun crisisplek (dat voelt dan meer als vakantie dan elke keer naar een ander tijdelijke plek).
En dan wil ik mijzelf zeker beschikbaar stellen tijdens de zomer om te ondersteunen bij één van deze initiatieven als dat ervoor zorgt dat we minder plaatsingsproblemen hebben. En kinderen gewoon even rust en vakantie kunnen geven bij hoge nood!
Tanja Mook, gedragswetenschapper Expertiseteam Complexe Zorg
Foto: Pixabay
Lees ook onze andere opinieverhalen op onze website.
Geef een reactie