Help, een OTS! Wat nu?
#over jbwestVoor ouders is vaak het wel even schrikken, een ondertoezichtstelling en dus een jeugdbeschermer die zich met hun situatie komt bemoeien. Wat kunnen ze verwachten? Wat kom ik doen? Er gaan veel nare verhalen rond op internet dus ik snap heel goed dat het spannend is. Ik zal proberen uit te leggen wat ze kunnen verwachten als ik over de vloer kom.
Tegenwoordig gebeurt het niet zo vaak meer dat ouders ineens met een ondertoezichtstelling geconfronteerd worden. Meestal is er al heel wat aan vooraf gegaan en is het niet gelukt met hulp van het jeugd- of wijkteam om de situatie thuis voldoende te verbeteren. Ik zie ouders vaak voor het eerst bij de jeugdbeschermingstafel. Hier gaan ouders en hulpverleners met elkaar in overleg om te kijken of er een raadsonderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming nodig is of niet. In dit handige filmpje is meer informatie over de jeugdbeschermingtafel http://jeugdbeschermingstafel.nl/
In mijn regio is iemand van de gemeente voorzitter van dit overleg. Bij de jeugdbeschermingstafel zit altijd een jeugdbeschermer. Als er tot een raadsonderzoek wordt besloten, wordt er een jeugdbeschermer aan het gezin toegewezen. Meestal is dat dezelfde als die bij de jeugdbeschermingstafel zit. Tijdens het onderzoek gaan we niet afwachten maar starten we vast met het inzetten van hulp om de situatie thuis te verbeteren.
Als de Raad voor de Kinderbescherming klaar is met het onderzoek en vindt dat er een ondertoezichtstelling nodig is, gaat het naar de kinderrechter. Die neemt het besluit.
Vaak kennen ouders en ik elkaar dus al als het tot een ondertoezichtstelling komt. Na de zitting ga ik zo snel mogelijk bij het gezin langs om te praten. Ik ben altijd duidelijk: het gaat niet goed met jullie kind en het is jullie niet gelukt om dat als gezin te verbeteren. Daarom vindt de kinderrechter dat een jeugdbeschermer mee moet kijken hoe het gaat en om samen met jullie te kijken hoe de situatie verbeterd kan worden. In ons eerste gesprek bespreken we ook hoe de zitting is gegaan en wat er in de raadsrapportage staat.
Een ondertoezichtstelling is niet vrijblijvend. Ouders moeten meewerken. de beschikking van de kinderrechter staat waar we tijdens de ondertoezichtstelling aan gaan werken. Dat is het doel van mijn begeleiding.
Als het enigszins mogelijk is organiseer ik een netwerkconferentie met iedereen die dichtbij het gezin staat: hulpverleners maar vooral ook bekenden van het gezin en de gezinsleden zelf natuurlijk. Kort gezegd, iedereen die het belangrijk vindt dat het goed gaat met het kind. Samen helpen we het gezin om een plan te maken om de situatie te verbeteren. Het doel staat vast, dat staat namelijk in de beschikking. In het plan zetten we duidelijk wat de afspraken zijn en wie wat doet. Zo weet iedereen wie waarmee bezig is.
Wat komt er in het plan? Vaak zijn er meerdere dingen aan de hand waardoor het niet goed gaat. Bijvoorbeeld financiële problemen. Schulden geven veel stress in een gezin. In het plan kan dan bijvoorbeeld staan dat ouders hierbij hulp inschakelen van een schuldhulpverlener. Zijn er emotionele of psychische problemen die een negatieve invloed hebben op de situatie? Of heeft één van de ouders moeite zijn boosheid onder controle te houden? Dan maken kan er in het plan komen dat hij of zij hulp gaat krijgen van een psycholoog of een andere hulpverlener. Als een tante, oom of buurvrouw wil bijspringen om een handje te helpen of bijvoorbeeld de kinderen op te vangen, dan komt dat ook in het plan.
We houden goed in de gaten of het gaat zoals we het hebben afgesproken, of dat er meer nodig is.
We gaan met elkaar aan de slag om voor het eind van de ondertoezichtstelling de doelen te hebben bereikt zodat het gezin zonder de ondertoezichtstelling verder kan. Meestal lukt dat wel. Soms is er meer tijd nodig. Dan stuur ik een verzoek naar de kinderrechter voor een verlenging van de ondertoezichtstelling.
Het klinkt een beetje gek, maar hoe eerder ze van me af zijn, hoe beter. Want als de OTS kan stoppen, gaat het beter met het kind en hebben we het samen goed gedaan!
Mirjam, jeugdbeschermer Jeugdbescherming west regio Midden
Meer weten over de OTS? Jeugdbescherming west heeft een heel handig filmpje gemaakt.
Geef een reactie