Onveilige seks en dan?
#praktijkverhalenAls allround jeugdbeschermer, kom je weleens voor verrassende gesprekken te staan, waarvan je eerder niet dacht dat je deze ooit zou voeren. Mijn gesprekken met jeugdigen, vaak twaalf-plussers, gaan meestal over school, of hij of zij wel gaat en waarom het niet lukt om naar school te gaan. Of de gesprekken gaan over thuis. Hoe gaat het thuis en hoe kan het beter gaan? Maar tijdens die gesprekken komen er soms ook onderwerpen aan bod, waar je als jeugdbeschermer toch op móet inhaken. Opmerkingen die je niet in het ongewisse kan laten, iets wat je moet bespreken. En dan heb ik het dus over de ‘lentekriebels’…
Seksualiteit is voor veel jongeren een lastig onderwerp. Niet een onderwerp dat je uitvoerig wilt bespreken met je jeugdbeschermer. En ook ík zit niet te wachten om van de jongeren die ik begeleid alle ins en outs te horen over hun seksuele relatie of relaties. Of van die van hun ouders, wat namelijk soms ook voor nodige gesprekstof zorgt. Maar als het op tafel komt, bespreek ik het.
Voorbehoedsmiddelen
Zo vertelde de zeventienjarige Jochem mij dat hij niet bij zijn vriendin thuis mag komen. En zijn vriendin niet bij hem. Toch hebben ze geslachtsgemeenschap. En dan komt voor mij het punt dat ik hierop door wil vragen. Bijvoorbeeld de vraag: ‘Waar doe je het dan precies?’ Die vraag leidde bij Jochem tot een hilarische lach, want hij besprak dit niet eens met zijn moeder en nu vroeg ik er om. Om vervolgens achterover te gaan hangen en bijna alles in geuren en kleuren te vertellen. Na dit betoog kreeg hij van mij een stukje seksuele voorlichting. Het gebruik van voorbehoedsmiddelen kwam aan bod en hoe het allemaal bij een meisje werkt.
Morning-afterpil
Niet echt een gemakkelijk onderwerp om als vrouwelijke jeugdbeschermer met een jonge gozer te bespreken. Maar wél noodzakelijk om te bespreken. En dat bleek al snel toen Jochem een paar gedachtes uitsprak, zoals: ‘Na onveilige seks geef ik mijn vriendin een morning-afterpil.’ Toen ik aangaf dat dit niet de juiste manier was, zag ik Jochem schrikken. Ik heb hem uitgelegd hoe dat voor zijn vriendin voelt, wat zo’n pil vol hormonen met je kan doen en dat je dit allemaal heel eenvoudig kan voorkomen. Jochem gaf mij na het gesprek terug; ‘Goh, jij weet ook wel overal een antwoord op.’ ‘Yes,’ antwoordde ik, ‘ik ben van alle markten thuis.’
Seksuele voorlichting
Ik weet niet of mijn bijdrage aan de seksuele voorlichting Jochem geholpen heeft in zijn relatie met zijn vriendin, maar ik hoop toch dat ik enig besef bij hem heb los gemaakt. Het heeft mij in ieder geval wel geholpen om de ‘lentekriebels’ weer op de kaart te zetten en ook te blijven zetten. En dat je, wie je dan ook als cliënt tegenover je hebt, het onderwerp kunt bespreken. Seksuele ontwikkeling is ook ontwikkeling toch? En daar zijn wij, jeugdbeschermers, van. Je leert er in ieder geval allebei van.
Week van de lentekriebels
Nu op ons kantoor de lentekriebels heersen (het is immers ‘de week van de lentekriebels’), komt het gesprek met Jochem bij mij weer naar boven. Vooral de vraag ‘Doet jouw pupil het veilig?’ op een poster bij ons op kantoor, zet mij aan het denken. Al verder peinzend over dit onderwerp bedenk ik mij dat ik eigenlijk wel opensta voor het uitdelen van condooms met het Jeugdbescherming west logo. Wellicht denken ze er dan van te voren een keertje goed over na. Immers zitten onze pubers niet te wachten op onze bemoeienis na hun achttiende verjaardag bij hun eigen kinderen toch?
Simone, jeugdbeschermer
Natuurlijk is er in verband met de privacy een andere naam gebruikt in dit praktijkverhaal – Foto: Pixabay
Lees ook onze andere praktijkverhalen op onze website
Geef een reactie