Schorsende voorwaarden, wat zijn dat en wat is de impact? | jeugdreclassering
#kennisblogs voor professionals #praktijkverhalenSchorsende voorwaarden, het komt vaak voor dat de kinderrechter dit oplegt met daarbij onder andere een jeugdreclasseringsmaatregel. Maar wat zijn dat nou precies? En wat is de impact voor iemand en niet te vergeten voor zijn omgeving? En niet onbelangrijk werkt het? Jeugdbeschermer Caroline legt het uit aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk.
Een jongen van 16 jaar wordt verdacht van het plegen van een straatroof met een groep vrienden. De juridische term hiervoor is: straatroof in vereniging. Hij is opgepakt en in voorlopige hechtenis genomen. Dat betekent dat hij voorlopig vastzit in een gevangenis voor jongeren, in afwachting tot de zitting.
Hechtenis wordt geschorst onder voorwaarden
Hij heeft bekend dat hij het gedaan heeft. De hechtenis wordt nog twee keer verlengd met 30 dagen. Uiteindelijk wordt de voorlopige hechtenis geschorst, onder (bijzondere) voorwaarden. Daarmee wordt bedoeld dat hij uit de jeugdgevangenis mag als hij zich aan bepaalde dingen zal houden. In zijn geval zijn dat:
- Hij toezicht krijgt van de jeugdreclassering.
- Hij geen contact mag hebben met de andere verdachten van de straatroof en het slachtoffer.
- Hij zich aan een avondklok van 18.00 – 6.00u moet houden. Dat betekent dat hij op die tijd niet naar buiten mag.
- Overdag mag hij alleen onder begeleiding van zijn ouders naar buiten.
- Hij moet actief op zoek naar een dagbesteding, overdag ook alleen onder begeleiding van ouders naar buiten.
Het doel van schorsende voorwaarden is het voorkomen dat het nog een keer mis gaat. Wel straf, maar niet in de jeugdgevangenis. Een lik-op-stuk beleid want als er niet aan voldaan wordt, moet je meteen terug de jeugdgevangenis in.
Strenge voorwaarden trekken een grote wissel
In eerste instantie is iedereen blij, want alles beter dan langer in de jeugdgevangenis blijven. Maar dan…. weken en maanden gaan voorbij. De strenge voorwaarden trekken een grote wissel op het hele gezin. Hij mag nergens zelfstandig heen en moet veel regelen voor zijn dagbesteding. Ouders werken allebei overdag en intake gesprekken en sollicitaties zijn meestal overdag. Het is een hoop gepuzzel om het allemaal rond te krijgen, maar het lukt. Helaas ook wel een beetje ten koste van de jongere broertjes, die nu minder aandacht krijgen omdat ouders zo veel met grote broer bezig zijn.
Na 7,5 maand een negatief effect
De jongen begint zijn motivatie te verliezen. Hij voelt zich bezwaard en schuldig ten opzichte van zijn gezin en ziet het nut er niet meer van in. Na 7 ½ maand krijgen de schorsende voorwaarden, die eerst ondersteunend waren, een negatief effect. Wanneer het punt is bereikt dat het als “criminogene factor” gaat werken, dan moeten we (jeugdreclassering) hier iets mee. Criminogene factoren zijn factoren die bijdrage aan crimineel gedrag, zoals bijvoorbeeld het overtreden van schorsende voorwaarden of nieuwe delicten plegen.
Wijzigingen schorsende voorwaarden
Het is dan belangrijk om hier op in te spelen en een verzoek in te (laten) dienen voor een wijziging van de schorsende voorwaarden. Hij doet zijn best, heeft zich overal goed aangehouden en zijn ouders ook. De voorwaarden dat hij overdag ook alleen met begeleiding van zijn ouders naar buiten mag, moet er af en de avondklok mag eigenlijk ook verschuiven naar 22.00u. Hij mag alleen naar buiten met duidelijke afspraken en zo kunnen we in de schorsing al oefenen met meer vrijheid. Straks wanneer de zitting is geweest, zijn alle voorwaarden er af.
De rechtbank beslist dat de voorwaarden zoals verzocht gewijzigd kunnen worden. Wel met de duidelijke afspraak dat ouders met de jeugdreclassering duidelijke afspraken maken en het toezicht blijft.
Meer lucht, het gaat goed
Ouders hebben nu ook weer wat lucht. Inmiddels is er sprake van een goede samenwerkingsrelatie en ouders zullen het melden wanneer het niet goed gaat. Dit vertrouwen is nodig en een voorwaarde om de wijziging door te voeren. Dit is niet nodig geweest. Hij is aangenomen op een nieuwe opleiding, hij heeft zelfstandig een leerwerk plek gevonden en een bijbaantje.
Uiteindelijk heeft het nog 8 maanden geduurd dat de zitting was. De strafmaat is uiteindelijk lager geworden, vanwege de erg lange schorsingsperiode.
Schorsende voorwaarden…. Niet alleen een beperking voor de verdachte… Een beperking en belasting voor het hele gezin.
Caroline Quarles van Ufford, jeugdbeschermer
Geef een reactie