telSpoed & crisis

Ben jij al voorbereid op de zomer?

#opinie

Met de huidige temperaturen komt het zomerse gevoel op en worden er prachtige plannen gemaakt. Zo komt het geregeld voor dat bij gezinnen met een belaste opvoedsituatie en het wegvallen van school opeens de zorgen toenemen. School of ouders kunnen dan zomaar aan de bel trekken. Omdat wij als jeugdhulpverleners de zomer dit jaar goed door willen komen, hebben we zelf een checklist gemaakt. Een echte zomerchecklist. Deze checklist gebruik je om te controleren of de gezinnen die je begeleidt goed voorbereid de vakantie in kunnen gaan. 

Met deze zomerchecklist kun je als jeugdhulpverlener ook de zomer goed voorbereiden met de gezinnen die je begeleidt. Zo voorkom je escalaties en crisissen en kun je zelf met een gerust hart op vakantie en ook weer ontspannen terugkomen, dus laat je inspireren!

Dagbesteding
Veel knelpunten en crisisvragen in de zomer ontstaan doordat veel gezinnen door het gebrek aan dagbesteding en het wegvallen van school de stress en spanning thuis zien toenemen. Dit kan uiteindelijk leiden tot vraag naar crisisplekken.

Zomerkampen en vakantieplanning
Vaak worden er in gemeentes zomeractiviteiten georganiseerd, vanuit de bibliotheek, een huttenbouwweek, of andere laagdrempelige initiatieven. Informeer daarvoor bij de jeugd en welzijn organisaties van de betreffende gemeentes. Daarnaast worden er ook zomerkampen georganiseerd (zoals het Vlielandkamp), die mogelijkheden bieden voor kinderen in deze periode om er even op uit te gaan. Bij de zorgaanbieders wordt actief aandacht gevraagd voor voldoende capaciteit van crisisplekken in de zomermaanden.

Handige tips en informatie
Voor de regio Haaglanden vind je handige tips en informatie over zomerkampen en dagbesteding via deze link.

Dus nu het nog niet te heet is en de vakantie nog niet is begonnen, neem even de tijd om de zomerchecklist te bekijken en verspreid deze vervolgens zo veel mogelijk. Hang de zomerchecklist op, bespreek deze met collega’s en doorloop de stappen. Op deze manier hebben we allemaal, en dus ook onze cliënten, een fijne zomer!

Fatma Demir en Christiane de Pree, Expertiseteam Complexe Zorg

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Archief

Tags