telSpoed & crisis
pleegkind

De liefde voor een (pleeg)kind

#praktijkverhalen

Een moeder, twee biologische kinderen, twee geadopteerde kinderen, vier volwassen pleegkinderen en vijf pleegkinderen op dit moment. Het lijkt een verzonnen verhaal, maar niets is minder waar. Dit bijzondere gezin bestaat; het is een pleeggezin. Een gezin met heel veel kinderen, met veel drukte, met veel gezelligheid, met ook ‘gedoe’ zoals in ieder gezin, maar vooral met liefde. Heel veel liefde.

Geen doorsnee gezin

Dit is natuurlijk niet het soort gezin wat je vaak tegenkomt. Het is zeker geen doorsnee gezin, maar wel een bijzonder gezin. Een samengesteld gezin met allerlei soorten kinderen. Allemaal verschillende karakters die met elkaar samenleven en die één van de belangrijkste lessen krijgen in het leven: ieder kind mag zijn zoals hij is en heeft recht op aandacht, warmte en liefde.

Documentaire

Omdat een gezin zoals deze niet vaak voorkomt, is hier een documentaire van gemaakt. Een mooie, ontroerende en oprechte documentaire over het leven van een pleeggezin. Hoe gaat dit nou precies in zijn werk? Hoe word je pleegouder? Hoe lang blijven pleegkinderen? Hoe is de band met de biologische ouders?

Vanzelfsprekend

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat een kind een veilige thuishaven heeft. Dat een kind met liefde mag opgroeien tot een volwassen persoon die hij of zij wil zijn. En gelukkig zijn deze kinderen ook nog steeds verreweg in de meerderheid. Maar helaas is het niet altijd zo vanzelfsprekend. Soms is de thuissituatie zo onveilig dat er moet worden ingegrepen. Eén van de meeste heftige gebeurtenissen die een jeugdbeschermer meemaakt. Een gebeurtenis die wij altijd proberen te voorkomen, maar soms lukt dat niet. Maar hoe fijn is het dan dat er dan pleegouders zijn, of in dit geval een pleegmoeder is, zoals Hijltje.

Verschillende ouders

Er wordt veel gevraagd van pleegouders. We vragen ze kinderen op te voeden, lief te hebben en de veiligheid en warmte te bieden die ze nodig hebben. Daarnaast houden ze ook contact met de biologische ouders, als deze nog in beeld zijn. En dat is zo mooi aan deze documentaire. Hier komt alles samen. Je ziet een pleegmoeder die haar pleegkinderen de warmte en liefde geeft die ze nodig hebben en die altijd aandacht en contact blijft houden met de biologische ouders.

Van pleegmoeder naar biologische ouders

In deze documentaire komen verschillende verhaallijnen voor. Zo ook één verhaal waarin pleegdochter Grace van vier jaar weer teruggaat naar haar biologische moeder. Direct naar haar geboorte is Grace is het gezin gekomen en na een lang proces is het zover dat ze terug kan. Pleegmoeder Hijltje heeft er buikpijn van, maar gunt het Grace en de biologische moeder en is heel blij voor hen dat ze samen een leven kunnen opbouwen. Prachtig om deze liefde voor Grace te zien.

In het zonnetje

In deze Week van de Pleegzorg wil ik alle pleegouders en in dit geval Hijltje in het zonnetje zetten omdat zij zoveel kinderen de aandacht, warmte en liefde geven die ze nodig hebben. Namens alle kinderen, ontzettend bedankt! Ben je benieuwd naar de documentaire? Bekijk deze dan hier.

Grote dank aan Jeugdformaat voor hun inzet in deze documentaire.

Laura Vols, communicatieadviseur

Foto: Omroep West

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Archief

Tags