telSpoed & crisis
Jongen wachtend op pleeggezin

Ook als je 18 bent, heb je een veilige leefomgeving nodig

#opinie

Kinderen hebben een veilige omgeving nodig op om te groeien. Een omgeving waar ze ondersteund en begeleid worden door een volwassene. Een volwassene die een veilige plek biedt. Volgens de wet zijn kinderen volwassen als ze achttien jaar worden. Maar hoe volwassen ben je dan echt? Ken je alle wegen die je nodig hebt? Weet je hoe je alles moet regelen en bij wie en waar je moet zijn? En heb je dan op je achttiende geen veilige omgeving meer nodig om je verder te ontwikkelen?

Puber en straks alleen
Wat als je beide ouders overlijden? Dit overkomt Jim. Een kind in de bloei van zijn leven; de puberteit. Hij groeit veilig op bij zijn vader. Als vader overlijdt, hoeft moeder niet na te denken, zij is er voor haar kind en vangt hem liefdevol op. Totdat zijzelf ernstig ziek blijkt te zijn en het bericht krijgt dat zij niet lang meer te leven heeft. Anderhalf jaar na zijn vader, weet Jim dat hij nu ook zijn moeder zal gaan verliezen.

En dan, waar moet Jim straks gaan wonen? Buren, vrienden, familie? In het netwerk van Jim en zijn moeder zijn helaas geen mogelijkheden. Pleegzorg is dan het beste alternatief. Alleen wordt Jim over een paar maanden achttien jaar. Dit maakt het zoeken naar een goede plek niet makkelijker, want als een kind achttien jaar wordt stoppen veel organisaties met hun hulpverlening. Bovendien weet ik uit ervaring hoe moeilijk het is om een pleeggezin te vinden voor jongeren in de puberteit.

Pleegzorg en 18+
Als ik hoor dat de leeftijd voor pleegzorg vanaf juli dit jaar is verhoogd naar eenentwintig jaar, geeft dat mij hoop. Hoop voor deze lieve jongen die niets liever wil dan een plek vinden in een gezin, waar hij kan blijven tot hij het zelf kan.

Of het gaat lukken om zo’n pleeggezin te vinden, weet ik het nog niet, maar iedereen die betrokken is, zet zich voor de volle honderd procent in. De onzekerheid is heel heftig. Jim leeft van dag tot dag. Hij durft niet vooruit te plannen, omdat hij niet weet waar hij zal gaan wonen. Maar het bericht dat Jim tot zijn eenentwintigste in de pleegzorg kan blijven, geeft hem hoop. Ook zijn moeder geeft het hoop. Haar wens is dat haar zoon in een gezin kan blijven, tot hij zelf kan kiezen om zelfstandig zijn weg te gaan.

Alles 21 jaar
De stap om de leeftijd te verhogen voor pleegzorg, is een hele mooie. Maar waarom alleen voor pleegzorg? Want hoe volwassen ben je eigenlijk met achttien jaar? In mijn ogen moet het ook mogelijk zijn om een ondertoezichtstelling of voogdijmaatregel door te laten lopen tot eenentwintig jaar. Dan kunnen we zoveel meer betekenen voor de jongeren die het écht nodig hebben!

Yvonne, jeugdbeschermer

– Uiteraard heeft Jim in het echt een andere naam –

Foto: Pixabay

Lees ook onze andere verhalen op onze website.

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Archief

Tags