Voorkomen seksueel misbruik: recept voor gedragswetenschappers
#kennisblogs voor professionalsOnze gedragswetenschappers hebben in een creatieve themabijeenkomst ‘Voeden en verbinden’ nagedacht over hoe zij vanuit hun rol zo goed mogelijk kunnen bijdragen aan het beschermen van kinderen. Dit deden zij aan de hand van vier thema’s. Geheel in de lijn van het thema, hebben zij een kookboekje gemaakt. Deze week deel 1 van de 4 thema’s:
Voorkomen van seksueel misbruik
Ingrediënten
(wat heb je nodig?)
Afgemeten vermogen om te normaliseren
Enorm vermogen om te signaleren
Schepje analyse om signalen in verband te plaatsen
Rijke expertise op de normale (psycho)- seksuele ontwikkeling
Verfijnde reflectievaardigheden
Een flinke dosis lef
Veel rust
Bereiding
(wat moet je doen?)
Begin met het verrijken van je expertise op de (ab)normale (psycho)-seksuele ontwikkeling van kinderen/jongeren. Dit kan je doen door het volgen van trainingen en workshops en door uitwisseling met collega’s d.m.v. een gesprek of bijvoorbeeld een themamiddag. Hierbij kan je overwegen om externe experts op dit gebied uit te nodigen. Daarnaast is het wenselijk om actuele wetenschappelijke literatuur te raadplegen.
Wanneer je de kennis en expertise tot je hebt genomen, gebruik je deze om gedrag en signalen tijdig te signaleren en maak je een analyse om de signalen in verband te plaatsen. Hierbij bevraag je de jeugdbeschermers op gedrag en signalen. Als het nodig en van waarde is, ga je zelf in gesprek met de cliënt om een goed beeld te krijgen van het gedrag. Zowel als jeugdbeschermer en als gedragswetenschapper heb je daarbij een flinke dosis lef nodig, om ook de onderwerpen die ongewoon of moeilijk lijken, te bespreken. Hierbij moet je een afgemeten hoeveelheid rust en durf hebben om gedrag te normaliseren (zelfs al gaat het over het onderwerp seksualiteit).
Om te zorgen dat het slaagt is het ook van belang om verfijnde reflectievaardigheden te hanteren. Hierbij dient reflectie plaats te vinden op eigen normen en waarden t.a.v. seksualiteit en de moeilijkheden die dit eventueel meebrengt bij het bespreekbaar maken met kinderen/jongeren. Ook reflecties op onderbuikgevoelens, wanneer er sprake is van een vermoeden van seksueel misbruik, dienen zorgvuldig en verfijnd plaats te vinden. Als gedragswetenschapper zorg je voor ruimte voor reflectie voor jeugdbeschermers.
Tot slot dragen rust en vertrouwen te allen tijde bij aan verminderen van de risico’s op seksueel misbruik. Zorg dat kinderen/jongeren voelen, dat jij er voor hen bent, ongeacht wat zij hebben meegemaakt en of zij ooit de moed bij elkaar zullen rapen om jou daarover in vertrouwen te nemen.
Uit: Voeden en verbinden, recepten voor gedragswetenschappers van JBwest
Foto: Pixabay
Geef een reactie