telSpoed & crisis
checklist

Zomerplannen? De jeugdzorg wel!

#opinie

Afgelopen zomer hadden we naast een hittegolf nog een andere reden waardoor wij het warm kregen. We hadden binnen de jeugdzorg namelijk onze handen vol aan crisissen. Zie hiervoor mijn eerdere blog ‘Een warme zomer, maar wél met een tekort aan crisisplekken’. Er was een tekort aan noodbedden en oplossingen waren maar van korte duur of niet praktisch voor kinderen in nood. Na mijn oproep dat we dit toch écht anders kunnen en moeten doen, zijn er veel reacties binnen gekomen. Hier zijn we enthousiast mee aan de slag gegaan.

Met creatieve en daadkrachtige mensen van Jeugdformaat, Leger des Heils Vliet en Burgh, Ipse de Bruggen, het Crisis Interventie Team en Jeugdbescherming west zijn we in de regio Haaglanden plannen gaan maken. We willen voorkomen dat kinderen in een crisiscarrousel terechtkomen. Met deze plannen willen we de komende zomer voor de kinderen, hun gezinnen en ook voor de jeugdzorgwerkers een fijnere en minder ’oververhitte’ zomer organiseren. Maar wat zijn onze plannen dan?

Dagbesteding

Als start hebben we bekeken vanwaar uit de knelpunten en crisisvragen in de zomer ontstaan. Uit deze analyse bleek dat veel gezinnen door het gebrek aan dagbesteding en het wegvallen van school thuis de stress en spanning zien toenemen. Dit kan uiteindelijk leiden tot vraag naar crisisplekken. We onderzoeken nu  hoe we meer kinderen met probleemgedrag in de zomervakantie wel een vorm van dagbesteding kunnen geven zodat ze niet zes weken thuis zitten. Denk daarbij aan het meedraaien op een groep met een vakantieprogramma of een speciale vakantiegroep voor kinderen uit multiprobleemgezinnen. Voor jonge kinderen gaan we in overleg met de kinderopvang kijken welke mogelijkheden zij kunnen bieden op lokaal niveau bij gezinnen in nood.

Zomerkampen en vakantieplanning

Er zijn al veel zomerkampen die mogelijkheden bieden voor kinderen in deze periode om er even op uit te gaan. Met de bestaande kampen gaan we afspraken maken over het beschikbaar houden van een noodplek. Met de betrokken zorgaanbieders gaan we een gezamenlijke vakantieplanning maken, zodat we goed zicht hebben op de capaciteit van plekken. Daarbij gaan we met personeel van voorzieningen die in de zomer gesloten zijn, en afgestudeerde stagiaires een pool inrichten zodat we met extra personeel flexibel kunnen inzetten als dat nodig is.

Zomerpleegzorg

We gaan binnen de eigen organisaties de mogelijkheden onderzoeken om medewerkers tijdens de zomerperiode kinderen tijdelijk op te laten vangen. Hierdoor creëren we een grotere poule van vakantie-crisispleeggezinnen. Op deze manier kunnen de reguliere gezinshuizen en pleeggezinnen wel met vakantie, maar kunnen we ook aansluitend een beschikbare plek bieden. Met een kleine inspanning van ons eigen gekwalificeerde personeel houden we daarmee heel wat kinderen hier in de buurt.

Heb je hier interesse in? Of heb je hier vragen  over? We zijn de plannen samen met Jeugdformaat aan het uitwerken, maar je kunt altijd even contact met ons opnemen!

Summerproof-checklist

Om ook jeugdteams en jeugdbeschermers op weg te helpen goed voorbereid de zomer in te gaan, maken we een checklist hoe je een zomerperiode met het gezin en het netwerk kunt voorbereiden. Ook kun je zien welke wijkinitiatieven er zijn, hoe je een vakantieoverdracht organiseert en wat jij en je collega’s kunnen doen als er toch een crisis ontstaat. Ergens in april of mei gaan we deze checklist verspreiden.

Ik ben supertrots op de ideeën die er zijn, en hoop dat we goed voorbereid de zomer in gaan! Heb jij nog andere ideeën, vragen of oplossingen dan horen we die graag!

Tanja Mook, gedragswetenschapper Expertiseteam Complexe Zorg

Foto: Pixabay

Lees ook onze andere opinieverhalen op onze website

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Archief

Tags