telSpoed & crisis
gesloten jeugdhulp

Wat als zorg op maat niet beschikbaar is? | deel 1

#praktijkverhalen

Hulpverleners kunnen terecht bij ons Expertiseteam Complexe Zorg met vragen over zorgaanbod waar geen pasklaar antwoord op is. Voor Jaylinn, een meisje van elf jaar met een autismespectrumstoornis (ASS), is er zo’n vraag. Er is geen hulpverlening beschikbaar die goed aansluit bij haar specifieke begeleidingsvraag. We hebben met Jaylinn, haar ouders en het jeugdteam alle opties zorgvuldig bekeken, maar wat Jaylinn nodig heeft, is er niet. En zeker niet op de korte termijn. Uiteindelijk zijn we tot een heel andere oplossing gekomen. Maar dat had wel wat voeten in de aarde…

De complexe vraag van Jaylinn

Jaylinn heeft een autismespectrumstoornis type MCDD. Omdat zij door haar gedrag thuis voor ouders moeilijk te hanteren is, woont ze doordeweeks bij de Horizon-Yulius groep. Dat gaat een tijdlang goed. Er komt rust en de weekenden thuis zijn heel fijn.

Als Jaylinn haar behandeling heeft afgerond, heeft de groep had haar niets meer te bieden. Daarom gaan we op zoek naar een andere plek. Haar ouders hopen op een plek waar Jaylinn doordeweeks kan wonen en naar school gaan zodat ze in het weekend thuis kan zijn. Bij voorkeur in de buurt zodat ze nauw contact kunnen hebben.

Bij het Expertiseteam zijn we het er snel over eens welke zorg Jaylinn nodig heeft: een kleinschalige groep met expertise op gebied van autisme, in de regio waar ze langere tijd kan blijven. Goed bedacht, maar helaas bestaat dit nog niet!

Steeds slechter en nog geen oplossing

Terwijl wij druk zijn met zoeken naar een passende plek, blijft Jaylinn op de groep bij Horizon-Yulius wonen. Maar na ongeveer driekwart jaar gaat het steeds slechter met haar. Er moet iets gebeuren, want als we niet ingrijpen, gaat ze steeds verder achteruit. Hoewel voor alle betrokkenen, ouders, jeugdteam en het expertiseteam, eerder de optie thuis wonen niet haalbaar leek, besluiten we te gaan kijken of dat met extra hulp toch mogelijk is.

Maatwerktraject

We maken een plan voor een maatwerktraject zodat Jaylinn zich verder kan ontwikkelen en weer positieve ervaringen krijgt. Het plan omvat de volgende zaken:

  • Jaylinn kan voor een deel bij haar grootouders wonen.
  • Er worden afspraken gemaakt zodat ze op school kan blijven met behulp van leerlingenvervoer.
  • We regelen extra ondersteuning voor ouders en grootouders om hen te helpen beter met de problematiek van Jaylinn om te gaan.

De ouders van Jaylinn zijn enorm gemotiveerd om met het plan aan de slag te gaan. Iedereen vindt het spannend, maar het is fijn voor Jaylinn dat zij een duidelijk plan heeft waar ze aan kan werken. Daardoor gaat het ook met haar weer iets beter.

Het gaat best goed thuis!

Al snel kan ze naar huis. Het blijft spannend, maar het gaat eigenlijk best goed. Ik ben vooral trots op deze ouders. Fantastisch hoe zij aan de slag zijn gegaan om hun dochter weer thuis te krijgen. Hoewel het een plan is met veel verschillende hulpverleners, is het voor Jaylinn beter thuis te zijn dan nog langer te moeten wachten.

Voor nu is er voor Jaylinn een oplossing, maar voor heel veel andere kinderen met dezelfde vraag en dezelfde soort problemen is er nog steeds te weinig mogelijk. Niet alleen in de regio Haaglanden, maar in het hele land zien we dat kinderen met autisme sinds de transitie van de jeugdzorg tussen wal en schip belanden. Dat kan toch niet gebeuren!

Tanja Mook, gedragswetenschapper Expertiseteam Complexe zorg

* Lees in deel 2 hoe het verder gaat met Jaylinn: Wat als zorg op maat niet beschikbaar is? | deel 2 *

* Lees in deel 3 hoe het verder gaat met Jaylinn: Hoe is het eigenlijk met Jaylinn? *

Natuurlijk heeft Jaylinn in het echt een andere naam | Foto: Pixabay

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Archief

Tags