telSpoed & crisis

Functiedifferentiatie: interview teamjurist Berber

#functiedifferentiatie

Pilot functiedifferentiatie: inzet nieuwe functies in het primair proces
Het verlagen van de werkdruk voor jeugdbeschermers en het verbreden van de kwaliteit door het toevoegen van expertise. Dit zijn twee belangrijke uitgangspunten bij de inzet van nieuwe functies in het primair proces. Naast het werven van extra jeugdbeschermers realiseren we ook extra functies, zoals die van ondersteunend jeugdbeschermer, expert ouderrelaties of teamjurist. Zo voegen we waarde toe en kunnen we onze gezamenlijke opdracht ‘ieder kind blijvend veilig’ zo goed mogelijk uitvoeren.

Teamjurist biedt praktische hulp bij alledaagse juridische zaken
Jeugdbeschermers hebben meestal geen juridische achtergrond, maar moeten vaak wel juridische teksten schrijven. Sinds begin 2023 kunnen zij hiervoor een beroep doen op Berber, een van teamjuristen die Jeugdbescherming west aantrok in het kader van functiedifferentiatie. Zo draagt zij bij aan de verlaging van de werkdruk voor jeugdbeschermers en de kwaliteit van bijvoorbeeld verzoekschriften. Maria, jeugdbeschermer in Gouda, schakelt Berber al regelmatig in. Hoe bevalt hun samenwerking?

Jeugdbeschermers kunnen Berber inzetten voor ondersteuning bij juridische teksten en teksten die wat algemener van aard zijn. Berber: “Denk aan verzoek- en verweerschriften aan de rechtbank, maar ook aan brieven en e-mails aan ouders of advocaten in klachtengevoelige zaken. Daarnaast ondersteun ik bij juridische vragen en schakel ik met de centrale juristen.” Maria is blij dat er met de komst van Berber een kort lijntje is. “Er was bij Jeugdbescherming west al een juridische helpdesk voor steun bij bepaalde kwesties, zoals spoedzaken. En als er een hoger beroep was tegen een uitspraak, dan beoordeelden de juristen het verweer dat we schreven. Wat buiten deze taken viel, deden we als jeugdbeschermers zelf. Een deel van deze taken kunnen we nu overdragen aan Berber.”

Juridisch werk uit handen nemen
Voor jeugdbeschermers heeft het meerdere voordelen om een teamjurist zoals Berber in te schakelen.
“Allereerst is het voor jeugdbeschermers fijn als ze niet méér met juridische zaken bezig hoeven te zijn dan nodig is. Niet iedereen krijgt daar energie van of beschikt over voldoende kennis”, weet Berber. “Ik kan ze werk uit handen nemen. Met input van jeugdbeschermers kan ik bijvoorbeeld aan de slag met het schrijven van een verzoekschrift.” Hierbij helpt het ook dat Berber vanuit haar rol met wat meer afstand naar een situatie kan kijken. “Omdat ik niet direct betrokken ben bij de ouders en kinderen, schemert er wat minder emotie in het verzoekschrift door.” Tot slot betrekken de meeste jeugdbeschermers Berber al in een vroeg stadium, wat de kans op onjuistheden verkleint.

Duidelijk en overtuigend schrijven
Maria vindt een teamjurist in het team van toegevoegde waarde. Het verhoogt bovendien de kwaliteit van het werk. “Het is echt een vak om de kern van een probleem helder en overtuigend te verwoorden. En om juridisch goed te onderbouwen dat er gegronde redenen zijn om een verzoekschrift in te dienen. Berber kan dit vanuit haar expertise goed en snel. We horen nu wel eens van rechters terug dat ze ons verzoekschrift heel duidelijk vonden. Soms vraag ik Berber ook of ze kan meekijken met een e-mail die ik ga sturen. Zeker bij klachtgevoelige zaken wil je wat meer uit je emotie blijven.”

Warm bad, maar ook zoekende
Berber was de eerste teamjurist die begin dit jaar startte bij Jeugdbescherming west. “Ik ben heel enthousiast verwelkomd en iedereen was heel vriendelijk en helpend naar mij toe. Het voelt als een warm bad, ook al ben ik niet aan een vast team gekoppeld.” Wel was het in het begin even zoeken naar wat ze zelf wel en niet mocht oppakken. “De doelen van de functie waren vooraf duidelijk, maar het was nog niet heel concreet hoe mijn functie zich zou verhouden tot de juridische helpdesk.” De functie kristalliseert steeds meer uit en er is een stevig samenspel ingericht met de centrale juristen, wat ten goede komt aan de samenwerking.

Lage drempel om in te schakelen
Maria en andere jeugdbeschermers weten Berber en haar collega-teamjuristen goed te vinden. “We zijn heel blij met hen. De drempel om ze in te schakelen is heel laag en ik merk dat iedereen op de werkvloer dit zo voelt.” Volgens Maria kan dit echter ook een valkuil zijn. “Juist vanwege die lage drempel is het ook belangrijk om als teamjurist je grenzen goed te bewaken en aan te geven wat je wel of niet kunt doen.” Berber sluit zich hierbij aan en heeft ook een advies aan jeugdbeschermers. Het is niet nodig om in paniek te raken van juridische taal of stukken die je ontvangt van advocaten. Die kunnen je soms doen twijfelen. Blijf kalm en houd het vertrouwen dat je doet wat goed is.”

Lees hier de interviews die we eerder publiceerden:

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Archief

Tags