telSpoed & crisis
checklist

Ben jij al voorbereid op de zomer?

#opinie

We kennen ze allemaal, de volgeschreven ‘geeltjes’ voordat je op vakantie gaat. De checklist die klaarligt zodat je niets vergeet voor je vakantie. De inpaklijsten met alle benodigdheden voor je vakantie zodat je je tandenborstel niet vergeet, genoeg kleding bij je hebt en een goed boek hebt uitgezocht. Iedereen maakt op zijn of haar manier wel een checklist. En omdat wij als jeugdhulpverleners de zomer dit jaar goed door willen komen, hebben we zelf ook een checklist gemaakt. Een echte zomerchecklist. Deze checklist gebruik je om te controleren of de gezinnen die je begeleidt goed voorbereid de vakantie in kunnen gaan.

Eerder schreef ik al waarom zo’n checklist hard nodig is: om vervelende, zorgelijke situaties te voorkomen. Zo komt het geregeld voor dat bij gezinnen met een belaste opvoedsituatie en het wegvallen van school opeens de zorgen toenemen. School of ouders kunnen dan zomaar aan de bel trekken. Met deze checklist kun je als jeugdhulpverlener ook de zomer goed voorbereiden met de gezinnen die je begeleidt. Zo voorkom je escalaties en crisissen en kun je zelf met een gerust hart op vakantie en ook weer ontspannen terugkomen.

Samenwerking

De checklist is onderdeel van de zomerplannen die door Jeugdbescherming west, Jeugdformaat, Ipse de Brugge en Leger des Heils worden voorbereid. In september gaan we met elkaar evalueren hoe de plannen en de voorbereidingen hebben uitgepakt. Naast de checklist hebben we ook nog andere plannen om de zomer goed door te komen.

Dagbesteding

Veel knelpunten en crisisvragen in de zomer ontstaan doordat veel gezinnen, door het gebrek aan dagbesteding en het wegvallen van school, de stress en spanning thuis zien toenemen. Dit kan uiteindelijk leiden tot vraag naar crisisplekken. Naar aanleiding van mijn vorige blog over dit onderwerp zijn er nog meer organisaties die hebben aangegeven wat hun mogelijkheden zijn. In de zomerchecklist staat een handige link met het overzicht van deze mogelijkheden.

Zomerkampen en vakantieplanning

Er zijn al veel zomerkampen die mogelijkheden bieden voor kinderen in deze periode om er even op uit te gaan. Ook in de checklist vind je handige tips en informatie over deze kampen. Met de betrokken zorgaanbieders gaan we in juni een gezamenlijke vakantieplanning maken, zodat we goed zicht hebben op de capaciteit van crisisplekken.

Zomerpleegzorg

Een andere mooie ontwikkeling is dat we binnen de eigen organisaties de werving van pleeggezinnen voor de zomer zijn gestart. Op deze manier kunnen de reguliere gezinshuizen en pleeggezinnen gewoon met vakantie en kunnen we ook aansluitend een beschikbare plek bieden. Hierdoor hopen we dat er een grotere poule van vakantie-crisispleeggezinnen beschikbaar komt. Heb je hier interesse in? Hier vind je meer informatie en kun je je aanmelden.

Dus nu het nog niet te heet is en de vakantie nog niet is begonnen, neem even de tijd om de checklist te bekijken en verspreid deze vervolgens zo veel mogelijk. Hang de checklist op, bespreek ‘m met collega’s en doorloop de stappen. Klik hier om de zomerchecklist te downloaden.

Op deze manier hebben we allemaal, en dus ook onze cliënten, een fijne zomer!

Tanja Mook, gedragswetenschapper Expertiseteam Complexe Zorg

Foto: Pixabay
________________________________________
Lees ook onze andere verhalen op onze website

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Archief

Tags