telSpoed & crisis
gesloten jeugdhulp

Hoe is het eigenlijk met Jaylinn?

#praktijkverhalen

In ons werk zijn er altijd kinderen en gezinnen die je bijblijven. Waarnaar je, ondanks dat je geen rol meer speelt, toch nieuwsgierig blijft. Van wie je eigenlijk wel wilt weten hoe het verder is gegaan. Voor mij is dat Jaylinn. Een meisje met moeilijk gedrag waar maar weinig hulpverleners mee om konden gaan. Vanuit het Expertiseteam Complexe Zorg hebben we een aantal jaar geleden het jeugd- en wijkteam kunnen ondersteunen. Het WilmaHuis heeft Jaylinn vervolgens een woonplekje geboden en is met het netwerk aan de slag gegaan. Ik schreef er twee blogs over: Wat als zorg op maat niet beschikbaar is? | deel 1 en deel 2. Deze blog over Jaylinn is deel 3, waarin ik vertel hoe het met Jaylinn verder is gegaan.

Als Jaylinn in het WilmaHuis terechtkomt, moet ze de eerste paar weken erg wennen. Het kost veel inspanning van alle partijen, maar na een periode met escalaties en vooral ook kansen vindt zij haar draai. Het is voor Jaylinn helder wat er van haar verwacht wordt en er is een duidelijk programma. Ze werkt aan een schoolprogramma, maar volgt nog geen onderwijs. De gezinshuisouder heeft een kort lijntje met haar ouders en grootouders en iedereen vindt zijn draai en krijgt weer wat rust.

Puberteit komt eraan

Jaylinn blijft echter wel een meisje met periodes waarin er heel heftig gedrag is. Ze heeft dan boze buien uit het niets en vertoont daarbij agressief gedrag (fysiek en verbaal) naar huisgenoten. Maar na elke periode waarin het moeizaam gaat, treedt er ook weer herstel op. De puberteit komt eraan en Jaylinn gaat daarom steeds meer op zoek naar de grenzen. Ze is ontevreden en speelt daarmee ook met de regels en de afspraken. Daarbij lukt het niet om toe te werken naar een vorm van onderwijs. Jaylinn heeft een slechte concentratie en nauwelijks schoolse vaardigheden. Ze fladdert van het ene onderwerp (ik ga Frans leren) naar een volgend onderwerp (ik ga insecten onderzoeken).

Weer terug bij af? 

Na twee jaar met ups en downs, wordt in het netwerkberaad besproken hoe het verder moet. Er zijn geen passende voorzieningen in de regio voor de zorgvraag van Jaylinn. Nergens kan zij de begeleiding en kleinschaligheid krijgen zoals in het gezinshuis. Het gezinshuis wil haar zeker niet op de stoep zetten, maar er zijn wel regels en afspraken waar ze zich aan moeten houden. Ook haar ouders en grootouders zijn ontevreden met hoe het gaat. En zo ontstaat er een nieuwe plan. En daar schrik ik van als ik het hoor: Jaylinn gaat namelijk bij haar grootouders wonen.

De rek is eruit

Hoewel we bij de eerste zorgvraag van Jaylinn trots zijn dat we met het netwerk een plan hebben kunnen maken zodat ze nog thuis kon blijven wonen en we daarna een plan hebben gemaakt waardoor ze nog steeds in een gezinssituatie woonde en veel thuis kon zijn, maak ik me nu zorgen als we weer teruggaan. Want is de situatie niet ingewikkelder geworden? Is haar gedrag niet juist moeilijker nu ze in de puberteit zit en kunnen haar grootouders dat wel aan? Maar haar externaliserende gedrag wordt heftiger en de rek bij het gezinshuis is eruit. Evenals de groei die ze nog kan doormaken.

Plan B achter de hand

Bij de eerste vraag van Jaylinn en haar gezin bij het Expertiseteam Complexe Zorg wilden we graag dat er zorgaanbod zou komen gericht op de problematiek van Jaylinn, omdat zij één van de meerdere kinderen was van een doelgroep waar geen passend aanbod voor was. Inmiddels drie jaar verder opent Prodeba binnenkort in Delft een locatie voor jongeren die aansluit bij de problematiek van Jaylinn. Hier zullen we de ouders en de verwijzer over vertellen, om achter de hand te houden.

Terug naar huis en inzet van maatregelen voorkomen

Mocht het thuis bij haar grootouders en met het netwerk toch niet lukken, ligt er wel een oplossing in het verschiet. En ik hoop dan oprecht te kunnen zeggen, dat met de inzet en de maatwerkplannen Jaylinn in ieder geval geruime tijd thuis en in een gezinssituatie heeft verbleven, er geen ondertoezichtstelling is ingezet en geen gesloten plaatsing. Laten we hopen en ons best blijven doen om dat zo te houden.

Tanja Mook, gedragswetenschapper Expertiseteam Complexe zorg
Jeugdbescherming west

Natuurlijk heeft Jaylinn in het echt een andere naam | Foto: Pixabay

* Lees meer over Jaylinn in: Wat als zorg op maat niet beschikbaar is? | deel 1 *

* Lees meer over Jaylinn in: Wat als zorg op maat niet beschikbaar is? | deel 2 *

 

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief

Tags