telSpoed & crisis

Jeugdbeschermer, de meest veelzijdige baan die er is!

#praktijkverhalen

Thuis voel ik me vaak huishoudster, kok, klimpaal, pakezel en veel meer…..

Op mijn werk komen daar nieuwe rollen bij.

Vandaag was ik:

Griffier; de Griffie van de rechtbank belde of ik ouders en pleegouders wilde informeren over een zitting omdat zij erg laat was met het versturen van de uitnodigingen.

Rechercheur: Er klopt iets niet. De verhalen van een pupil en haar moeder over een weekend dat het meisje bij een tante was, spreken elkaar tegen. Wat is waar? En waarom willen ze niet dat ik de waarheid ken?

Pleegzorgwerker: Besloten is een bezoekregeling van een meisje van 4 jaar met haar vader uit te gaan breiden. Ik licht ouders en pleegouders in. Ik loop tegen veel verzet van pleegouders aan, omdat deze bezoeken, naar hun mening, niet passen in het volle weekprogramma van het meisje. Ik moet hard werken om pleegouders uit te leggen dat het contact van het meisje met haar vader op dit moment echt voorrang moet krijgen op de speelafspraakjes met vriendinnetjes.

Kleuterjuf (of toch scheidsrechter?): Voor de zoveelste keer melden gescheiden ouders zich bij mij omdat ze er niet uit komen met elkaar. Ik leg (zeker niet voor de eerste keer) uit dat hun kinderen er last van hebben dat zij een conflict met elkaar hebben. Ik kan dan wel het nemen van de besluiten voor ouders overnemen, maar daarmee is het conflict niet opgelost. Ik stimuleer beide om op zoek gaan naar een manier om wel tot een oplossing te komen. Daarvoor zal iemand waarschijnlijk iets moeten toegeven aan de ander. Ze weigeren allebei, want ze vinden dat zij toch altijd al degene zijn die zich moet aanpassen. Nu moet de ander dat maar eens doen…

Administratief medewerker: Alle relevante e-mails die binnenkomen en verzonden worden, moeten worden vastgelegd in ons computersysteem, inclusief bijlagen. Van ieder (telefonisch) gesprek moet een verslag worden gemaakt.

Aanklager: Bij een pupil waarvoor wij de voogdij uitvoeren blijkt een (slechte) tattoo te zijn gezet door een asociale vader van een vriendje, zonder onze toestemming. Hij heeft hem ook onderdak geboden toen hij was weggelopen en heeft ons, ondanks dat hij wist dat wij de voogdij dragen en ons zorgen maakten, niet ingelicht. Ik doe aangifte van onttrekking aan het gezag en van verminking.

Als ik naar mij agenda van morgen kijk, zie ik dat ik met kan gaan voorbereiden op de rol van:

Chauffeur: Ik ga samen met een moeder naar een bespreking over haar dochter die in een instelling in Apeldoorn verblijft. Moeder is niet in staat om zelfstandig te reizen, dus rijdt ze met me mee. Voor mij meteen gelegenheid om met haar bij te praten over de situatie van haar dochter.

Coördinator: In de bespreking zitten verschillende hulpverleners bij elkaar. Voor mij is het belangrijk om te weten wie wat doet/waarvoor verantwoordelijk is, om hiaten of overlappingen in de hulpverlening te herkennen en de hulpverlening zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Daarnaast de doelen van de ondertoezichtstelling goed in het oog te houden en ieder te blijven wijzen op de verantwoordelijkheid met betrekking tot de veiligheid van het kind.

Collega / adviseur: In een teamvergadering bespreken we met de teamleden de situaties waarin belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Veel luisteren, doorvragen en steeds weer overwegen welke beslissing uiteindelijk het meest in het belang is van de veiligheid en de ontwikkeling van het kind. Advies geven is hierin eigenlijk het delen van ervaringen en het analyseren van het dilemma.

Jurist: Ik ga met een vader bespreken wat hij kan doen om het gezag over zijn kind te krijgen.

En overmorgen? Ik weet zeker dat er dan weer nieuwe rollen bij komen. Wat is mijn vak toch heerlijk veelzijdig!

Anna, jeugdbeschermer Jeugdbescherming west

Dit blog is eerder verschenen op Anna haar eigen site:  http://eendaguithetlevenvaneengezinsvoogd.blogspot.nl

 

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Archief

Tags