telSpoed & crisis

Jeugdbescherming in de letterlijke zin

#kindermishandeling #praktijkverhalen

Als jeugdbeschermer ‘bescherm’ je kinderen op allerlei manieren. Maar soms kom je in situaties waarin beschermen wel heel letterlijk wordt. Zo ook bij Kimberley, een meisje dat in een heel onveilige situatie terecht was gekomen. Kimberley was bijna 17 jaar. Ze stond al een paar jaar onder toezicht en ik had een goede band met haar opgebouwd. Ze had veel meegemaakt. Als gevolg daarvan was zij snel boos en naarstig op zoek naar liefde en aandacht. Helaas was zij daardoor een makkelijk slachtoffer voor jongens met verkeerde bedoelingen.

Steeds in gevaarlijke situaties

Kimberley woonde sinds een tijd weer bij haar vader. Haar moeder, die jaren uit beeld was geweest, had onlangs een gewelddadige relatie verbroken en wilde weer een band met Kimberley opbouwen. Daardoor gedroeg zij zich meer als vriendin dan als moeder. Voor een meisje als Kimberley was dit erg aantrekkelijk omdat zij op die manier veel voor elkaar kreeg. Maar wanneer Kimberley bij haar moeder was, kwam ze in gevaarlijke situaties terecht. Kimberley zette zich steeds meer af en het contact met mij en haar vader verslechterde.

Verzuim en verkeerde vrienden

Al snel kwamen er meerdere zorgen binnen van school over oplopend verzuim. Maar ook van de politie die haar met ‘verkeerde’ jongens tegenkwam op straat of haar vond in een pand met drugsverslaafden. Ze had een nieuw vriendje, een meerderjarige jongen met een verleden die door de ex van haar moeder werd opgevangen omdat hij nergens anders kon wonen.

Niet thuis geweest

Nadat ik op maandagochtend  een zorgelijke melding van de politie uit het weekend las, belde ik Kimberley. Ze nam niet op. Zowel haar vader als haar moeder kregen geen contact met haar en ze was niet thuis geweest. Haar moeder vertelde tussen neus en lippen door dat ze weer contact had met haar gewelddadige ex en dat ook Kimberley met hem omging. Nadat ik meerdere keren gebeld had, nam ze eindelijk op. Ze wilde niet vertellen waar ze was, deed boos en opstandig en verbrak de verbinding. Ik wist dat er iets goed mis was; ik hoorde de angst in haar stem. Ik moest naar haar op zoek, ik moest haar beschermen!

Samen op zoek

Samen met een collega ben ik gaan zoeken. Er bleven twee adressen over waar ze zou kunnen zijn. Met de politie op de achtergrond, voor onze eigen veiligheid, zijn we daar langsgegaan. Bij het eerste huis hebben we meerdere keren geklopt, gebeld en gewacht. Niets… Bij het tweede huis was er een agressieve hond en een andere meerderjarige jongen die opgevangen werd door de ex van haar moeder, maar géén Kimberley. De hondenpolitie moest eraan te pas komen om de hond te temmen en ik kreeg een telefoon in mijn handen gedrukt van de meerderjarige jongen. Het was de ex van haar moeder. Waarom was ik in zijn huis zonder zijn toestemming? Wie was ik om op zoek te gaan naar Kimberley en waarom kwam ik bij hem?

Foute boel

Verschillende verwensingen en ernstige ziektes later, heb ik opgehangen. Dit had weinig nut. Omdat we het gevoel kregen dat ze in het eerste huis zou moest zijn, zijn we teruggegaan. De politie had geen mankracht meer om op de achtergrond aanwezig te zijn. Als het uit de hand liep, moesten we maar bellen. Nu werd er wel opengedaan door de nieuwe vriendin van de ex. Er werd geschreeuwd en bedreigd, maar achter de schreeuwende vrouw… daar stond ze! Mager, onverzorgd en met een hele angstige blik in haar ogen. Ze keek me aan alsof ze stilletjes riep ‘help’. Ik besefte mij direct: dit is foute boel!

Niet mee zonder geweld

De ex mengde zich in het gesprek; het werd er niet gezelliger op. En aangezien ons de toegang tot het huis werd ontzegd, speelde dit hele tafereel zich af op de galerij. Na veel gediscussieer werd ons duidelijk dat we haar niet meekregen zonder dat er geweld aan te pas zou komen en dat onze veiligheid steeds verder in gevaar kwam. We spraken af dat de twee mensen waar ze bij was, haar de dag daarop op een afgesproken tijdstip bij mij op kantoor zouden brengen.

We moesten Kimberley daar achterlaten. Wat voelde dat slecht. De hele nacht heb ik liggen piekeren en woelen. Telkens bekroop mij de gedachte dat ze wel eens hele nare dingen mee zou kunnen maken in een huis met volwassenen die geen gezag over haar uitoefenden.

Spoedverzoek gesloten plaatsing

Zoals we al hadden verwacht kwam Kimberly niet op kantoor en waren alle telefoons uitgeschakeld. Dit was voor ons reden om bij de rechtbank een spoedverzoek gesloten machtiging te doen. Kimberley moest worden beschermd! De rechtbank vond de spoed aanwezig en wees de machtiging toe. Met de machtiging zijn we naar het politiebureau gegaan, waar we met meerdere agenten naar ‘het huis’ zijn gegaan om Kimberley daar weg te halen.

Ik mocht niet mee naar binnen van de politie, zij beschermden mij. Zij vonden dat mijn veiligheid in gevaar was als ik mee naar binnen zou gaan. Ik zou olie op het vuur zijn. Ik bleef wachten bij de politieauto. Binnen ging het er niet zo vredig aan toe, ook met politie erbij wilde moeders ex-vriend haar niet meegeven. Hij praatte op haar in en probeerde de politie ervan te overtuigen dat hij haar vader was. Uiteindelijk hebben ze Kimberley meegenomen.

‘Mag ik met je praten?’

Ik zag haar aankomen, tussen twee agenten in, en ze werd achterin de politieauto gezet. Ze keek me niet aan. Ik dacht dat ze vast heel boos op me zou zijn. Voorzichtig tikte ik op het raampje van de politieauto en vroeg of ik met haar mocht praten. Dat mocht. Ik opende de deur en zag daar een verdrietig en angstig meisje. Ze accepteerde een troostende schouder en wilde dat ik achterin de politieauto meereed naar het politiebureau. Daar aangekomen hebben we goed zitten praten en zelfs nog wat gelachen. Kimberley kon voorzichtig aangeven dat ze blij was dat ze uit het huis weg was, maar heel erg bang was voor de geslotenheid. Ik beloofde om de dag daarna bij haar langs te komen.

Gechanteerd, gedrogeerd en misbruikt

In de maanden die daarop volgden, ben ik wekelijks bij Kimberley langsgegaan. Langzaam liet ze steeds meer los over wat zij allemaal had meegemaakt in het huis. Het bleek dat Kimberley gechanteerd, gedrogeerd en misbruikt was en dat ze heel blij was dat ik haar die avond had gevonden. Er was haar een spreekverbod opgelegd met de buitenwereld en er was haar meerdere keren per dag verteld dat hij haar vader was. Ze moest zelfs in haar telefoon onder zijn naam ‘papa’ schrijven en bij haar eigen vader zijn voornaam. Er is aangifte gedaan tegen de meerderjarige mannen voor onttrekking van het gezag en mishandeling.

Kimberley heeft therapie gehad om te verwerken wat zij heeft meegemaakt. En ik ben dankbaar dat ik haar heb kunnen beschermen. Dit is jeugdbescherming ten top!

 

Mirjam, jeugdbeschermer

Uiteraard heeft Kimberley in het echt een andere naam.

Lees ook onze andere praktijkverhalen op onze website.

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Archief

Tags