telSpoed & crisis

Omgang, juristen en planeten

#kennisblogs voor professionals #praktijkverhalen

Contactregeling, omgangsregeling en zorgregeling, voor een jurist als Laura is dit gewone taal en het onderscheid tussen deze varianten is voor haar dan ook volstrekt duidelijk. Ze legt vaak aan jeugdbeschermers uit hoe het zit en die kijken haar soms aan of ze van een andere planeet komt.  Ze schreef er een grappige blog over.

De jeugdbeschermers kijken me een beetje glazig aan. En terwijl ik wijs naar mijn Powerpointsheet, hoor ik het mezelf zeggen:

“Als er sprake is van twee ouders met gezag heet het een verdeling van de zorg- en opvoedtaken. Of een zorgregeling. En dat is dan opgenomen in een ouderschapsplan. Als er sprake is van een uithuisplaatsing dan noem je het contact met de ouder met gezag een contactregeling. Dat regel je met een besluit dat geldt als een schriftelijke aanwijzing. En gaat het om contact tussen het kind en iemand zonder gezag, dan noem je het een omgangsregeling. Maar dit valt allemaal onder de algemene term “omgangsregeling”. En dit is alleen een juridisch onderscheid hoor, want iedereen weet wat je bedoelt als je het hebt over de omgangsregeling van moeder met het kind.

Abracadabra van de planeet Omgangus.

Juristen leven soms op een andere planeet. Dat hoor ik niet-juridische collega’s soms denken, en stiekem betrap ik mezelf er ook wel op dat ik dat af en toe ook denk. Nu bijvoorbeeld.

Het juridische onderscheid tussen verschillende termen voor contacten met kinderen, vindt in de jeugdbeschermingspraktijk weinig gehoor. Of genade. Want eigenlijk snapt niemand waarom dit onderscheid wordt gemaakt. En in de praktijk levert het ook maar onnodige onduidelijkheid op. Dat merken we bij de Juridische Helpdesk want uit onze registratie blijkt consequent dat het onderwerp Omgang en Contact in de top 3 van Veelgestelde Vragen staat.

Dat juridische en niet zo praktijkvriendelijke onderscheid heeft recent in een casus geleid tot het gebruik van het verkeerde verzoekschrift. Dat leidde niet gelijk tot een ramp, maar de kinderrechter maakte er tijdens de zitting een opmerking over en daar wil het team waar ik op dat moment voor sta van leren. Via een voorlichting. Een mooi voorbeeld van reflectie van het team, het zelf signaleren van kennishiaten en gerichte scholing op dat vlak zodat het team kwaliteit kan blijven leveren. Ook kwaliteit die eigenlijk van een andere planeet komt. De jeugdbeschermers in de groep vuren tijdens de voorlichting hun vragen en casussen af. Ik zie de wolken langzaam maar zeker opklaren. Ook beginnen een aantal collega’s wat onrustig op hun stoel te wiebelen.

Ik ga stap voor stap verder met wanneer je welk modelverzoekschrift moet gebruiken als je een omgangsregeling wil wijzigen. Eerst leren herkennen of er sprake is van een rechterlijk vastgestelde regeling. Dat is bepalend voor de vraag hoe de regeling gewijzigd moet worden. Onze stagiaire heeft een aantal casussen voorbereid om te oefenen met het herkennen van de verschillende soorten regelingen en hoe die dus gewijzigd moet worden. Ze nailen elke casus, dus de kennis lijkt goed overgebracht en ze begrijpen het.

Ondertussen haastten de onrustig op hun stoel wiebelende jeugdbeschermers zich naar hun werkplek. Ze roepen lachend over hun schouder dat ze “heel snel even een brief moeten sturen aan de rechtbank over een al ingediend verzoek”.

Gecorrigeerde verzoekschriften én ik heb juridische hengels uitgereikt. Oftewel: ik heb een productieve dag gehad! Nu nog het eerstvolgende ruimtevaartschip weer terug naar mijn planeet.

 

Laura Goei, jurist Jeugdbescherming west

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Archief

Tags